Kåring/Skue

Avlsforeningen Den Jydske Hest arrangerer hvert år hingstekåring, hoppekåring, føl og plagskue. Derudover er foreningen medarrangør af udstillingen af De Jydske Heste på Landsskuet.


Kåringsregler


For at få en hest kåret i forbundet, skal man være medlem af Avlsforeningen Den Jydske Hest


Alle hingste og hopper af jysk race, der opfylder betingelserne, kan kåres og indføres i stambogen som kårede dyr efter kåring eller præmiering med mindst 22 point ved et af følgende skuer: Aulum, Gl. Estrup, Roskilde, Hjørring, Odense, Åbenrå, Herning, Års (Kimbrerskuet) eller Gørlev, såfremt hingste/hoppen er afgået inden normalt kåringstidspunkt.


Landshingstekåringen afholdes hvert år i marts måned

 

Hingste og hopper fremstilles normalt til kåring det år, hvor de fylder 3 år.  Hingste, der ønskes fremstillet til kåring, skal være anmeldt og optaget i kataloget som 3 års.


Hoppekåringen afholdes normalt om efteråret på enkelte pladser.


For hjemmekåring betales et beløb, der svarer til de dermed forbundne kørselsudgifter.


Kåring:


Avlsforeningen Den Jydske Hest har i 2013, som et af de første forbund indført brugen af liniær registrering ved kåringer.


Ved kåring bruger man skalaen fra 1-10.


Hingste kåres fra 7-10 point. Opnår hingsten et helhedsindtryk på 6 eller derunder, opnår den ikke kåring , og kan ikke avlsgodkendes.


Hopper kåres fra 5-10 point. Opnår hoppen et helhedsindtryk på 4 eller derunder, opnår den ikke kåring , og kan ikke avlsgodkendes.

 

Ved måling er der 4 mål som angives i følgende rækkefølge: stangmål, båndmål, gjordmål og pibemål.

 

Der gives 9 delkarakterer og til sidst et helhedsindtryk, som viser kåringstallet. Karaktererne gives for følgende og i nævnte rækkefølge:

Størrelse - type - hoved/hals - dybde/bredde - overlinie/bagpart - forlemmer - baglemmer - skridt - trav


Det er obligatorisk at aflægge lydighedstest, det er dog ikke et krav at bestå en lydighedstest for at opnå kåring. Der kan vælges mellem 4 forskellige lydighedstest.Dommerliste for godkendte og aktive dommere kan fåes ved at kontakte formanden på mail:

helledalsgaard@hotmail.dk