Avlsmål

Avlsmål

 

Den jydske hest er Danmarks nationale trækhesterace. Helt fra midten af 1800-tallet har avlsmålet været en velegnet trækhest til alt forefaldende trækarbejde især i landbruget, men racen fandt også anvendelse som nødvendig trækkraft i byerne. I dag bruges den ofte som alsidig fritidshest. Det gode og arbejdsvillige temperament er en af de mest værdifulde egenskaber hos racen. Avlsmålet er derfor at fremavle en middelstor, harmonisk, muskuløs og trivelig hest med god dybde og bredde og med et arbejdsvilligt, godt og tillidsvækkende temperament, der lægges stor vægt på en god bevægelse og et sundt fundament. Det store flertal af jydske heste er i dag røde med lys pandelok, men brune og sorte forekommer også.

 

Hovedet: Middelstort, velformet og udtryksfuldt hoved med forholdsvis store, opmærksomme ører. Øjnene ønskes store og klare og ikke for højt ansatte. Næseryggen er lige. Hos flere kan der være en tendens til lidt krum næseryg (romernæse). En ikke for kort nakke skal give den naturlige forbindelse mellem hoved og hals.

 

Halsen:  Halsen ønskes velansat, velrejst og velformet med god muskulatur og en let bøjelig overlinie. Underhals og kort, tynd hals er uønsket.   


Brystdybde og -bredde:  En særdeles god brystdybde er et særkende for den jydske hest. Dertil en bred bringe og et muskuløst skulderparti.

 

Ryg og lænd:  Ryggen ønskes middellang, elastisk og muskuløs med et bredt, muskuløst lændeparti. Lav eller stram, lige ryg er uønsket. Lange, hvælvede ribben og en fyldig bug med god dybde bagtil har været et racepræg for den jydske hest og har været med til at skabe billedet af den solide trækhestetype.

 

Kryds:  Middelbredt, muskuløst, regelmæssigt firesidet med frit ansat hale.

 

Lår og haser:  Lårene ønskes dybe og brede med muskuløse underlår. Haserne ønskes velmarkerede med god side- og tværbredde. Der ønskes sunde og rene haser. Velbøjede haser har en vinkel på ca. 150 grader.

   

Underarm og albue:  Underarmene ønskes muskelfyldte og albuerne må ikke være trykkede. Der skal være plads til en hånd mellem albue og bryst.

   

Lemmerne:  Velstillede, rene og passende føre (muskuløse og veludviklede) lemmer er et særdeles vigtigt punkt i avlen.   


Forlemmer

Der ønskes kraftige og tørre knæled og lodretstillede piber med basis midt i knæleddet. Piberne ønskes kraftige, flade rene og tørre. Bag på nederste halvdel af piberne og kodeleddet ønskes fin blød behåring. Stærkt behårede lemmer er uønskede. Der skal være mindst en hovbredde mellem forlemmerne. Koderne ønskes middellange med passende hældning. Korte, stejle koder samt lange, bløde koder er uønskede. Hovene ønskes passende store og velformede med gode dragter. Små hove med stejle hovvægge samt store flade hove er uønskede.

 

Baglemmer: Der ønskes velstillede, velmarkerede, kraftige , rene og tørre baglemmer med gode kodeled og gode hove. Med hensyn til særlige ønsker henvises til forlemmerne.

   

Bevægelse:  Der ønskes en kraftfuld, taktfast, fremadgribende og jordvindende bevægelse med god haseaktion i skridt og trav.


Idealmål:

 

Størrelse stangmål:

Hopper: 157-162 cm

Hingste: 159-164 cmØnsket pibemål:

Hopper: 26-29 cm

Hingste: 27-30 cm

 

Redigeret og vedtaget på bestyrelsesmødet 14.08.2012.

Kåringskarakter


Hingste


Hopper

9

Over 165

Over 163

10

159-164

157-162

9

156-158

154-156

8

153-155

151-153

7

150-152

148-150

6

Under 150

Under 148